A magyarok őshazája

A magyarok őshazája

Languages' Timerope

2022. november 18. - nakika

Bátorkodtam egy olyan „nyelvfejlődési” (nem származási, rokonsági) modellel előállni (nyelvi idősodrony), amely a nyelveket egyenként vizsgálja a kezdetektől a mai napig és sodrony szerűen magába építi a környezetében (mező formában ábrázolt) nyelveket, miközben a sodrony hosszát időben lehet kalibrálni. Például, ha a magyar – manysi kapcsolatokat vizsgáljuk, akkor a magyar nyelv fejlődési sémáját vesszük elő, ahol a manysi a többi (magyarral kapcsolatba kerülhető) nyelvekkel együtt mező formában van ábrázolva. De, ha a manysi nyelvről szeretnénk megállapításokat tenni, akkor a manysi nyelv fejlődési sémáját kell létrehoznunk, ahol a kezdetektől fogva a mai napig be van mutatva a nyelv feltételezett alakulása, és itt a magyar nyelv (a többi érintkező nyelvekkel) van mező állapotban. A modell nem a valóságot, hanem annak bemutatását, magyarázatát adja, a hiányosságaival együtt, úgy ahogyan ezt (többek között) Szilágyi N. és Fejes is kifejtették. A fentiek megértéséhez nem kell doktori fokozat, csak egy kis akarat, és az előítéletek (mondhatnám a tanultak egy részének :D) korlátozása. Ha valahol nem voltam érthető, talán ennek elolvasása segíthet:  Agen nyelvrokonság

 

Természetesen az egész átláthatóságához, és megértéséhez többet kell olvasni tőlem! :DD (Ez nem reklám, csak útbaigazítás. Akinek nem tetszik – már az elején átugorhatja.)

A bejegyzés trackback címe:

https://bilecz.blog.hu/api/trackback/id/tr5017982486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása